27.10.07

Vďakabohu, že existujú online archívy =)

Miesto činu à la USA


Šesť statočných a dvaja, ktorí im pomáhajú. To je tím súdnych vyšetrovateľov z C.S.I. Nič nie je pre nich nemožné, pretože sa riadia heslom svojho šéfa – o všetko sa treba aspoň pokúsiť. A zatiaľ sa im to darí úspešne. Až natoľko, že seriál C.S.I. Kriminálka Las Vegas sa stal jedným z najúspešnejších na svete.





Kriminálne seriály vždy lákali divákov k obrazovkám. Sympatický detektív, ktorý vyrieši zamotaný prípad, bol najvhodnejším magnetom. Tie časy sú už však preč. Zabudnite na Columba, Perryho Masona či Kojaka. Do popredia sa dostávajú „tí druhí“. Ľudia, bez ktorých by ani Kojak, ani Columbo nevyriešili žiadny prípad. Súdni vyšetrovatelia, ktorí pracujú 24 hodín denne len preto, aby kúsok po kúsku poskladali mozaiku každého prípadu. Vďaka nim sa celý svet dozvedá, čo sa deje na mieste činu za žltou páskou s označením Polícia. Zaistiť a zabezpečiť stopy, aby sa zachovali tak, ako ich páchatelia zanechali, si vyžaduje nielen moderné prístroje, ale aj znalosti z oblasti vied, o ktorých ste doteraz ani netušili. To je jedna stránka mince. Tá druhá je, že seriál C.S.I. svojím podrobným rozborom upozorňuje zločincov na to, ako sa správať a na čo si dávať pozor, aby ich neodhalili. Aj napriek tomu je seriál medzi odborníkmi hodnotený mimoriadne vysoko, o čom svedčí aj niekoľko ocenení Emmy. K tomu prispeli nielen vynikajúce výkony hercov, ale tiež realistické zápletky a zločiny, ktoré sa často zakladajú na skutočných udalostiach. Dôležitým miestom, kde sa riešia zločiny, je laboratórium, ktoré je úplne reálne a všetky predmety v ňom sa môžu použiť aj v praxi.

Kriminálka Las Vegas už niekoľko rokov láme rekordy sledovanosti na celom svete. Od roku 2000, keď sa začala nakrúcať, sa pripravuje už ôsma séria. Za ten čas sa tím špecialistov rozrástol o kolegov v Miami a New Yorku. Las Vegas však zostáva absolútnou jednotkou.

Kto tvorí tím

Gil Grissom – entomológ. SEXI INTELEKTUÁL

Hlavou celého tímu je Gil Grissom, odborník na hmyz. Ako 22-ročný sa stal najmladším koronerom v histórii losangeleského správneho okrsku. O osem rokov bol prevelený do Las Vegas a stal sa šéfom C.S.I. Vo voľnom čase Grissom cestuje, študuje prírodu a prednáša entomológiu. Zabáva sa pri pretekoch švábov a skladaní puzzle.

KTO HRÁ GRISSOMA
Herec a producent William Petersen (54). O herectvo sa začal zaujímať počas štúdia na univerzite, keď aj vystupoval v Chicagskom divadle. Pre svoju atletickú postavu a charizmu ho obsadzovali do úloh právnikov. Je druhýkrát ženatý, má jednu dcéru. Preslávil sa trilerom Žiť a zomrieť v Los Angeles.

Sara Sidle – špecialistka na analýzu hmoty a prvkov. ZÁHADNÁ EXPERTKA

Po rokoch popierania a nepochopenia svojich pocitov Grissom a Sara Sidle napokon predsa len spadli do toho, čomu sa tak úspešne vyhýbali. Chémia, ktorá medzi nimi vládne, bola divákom jasná už od prvej klapky. Sara je však komplikovaná osoba. Vyrastala spolu s bratom, matkou a násilným otcom, čo vyústilo až do toho, že matka jedného dňa otca dobodala na smrť. I napriek tomu Saru už v šestnástich prijali na Harvard. Po skončení školy odišla do San Francisca a pracovala v úrade koronera v knižnici, kde stretla Grissoma, ktorý ju priviedol do C.S.I. Pekná vyšetrovateľka zásadne mlčí o svojom súkromí. Vie sa o nej iba to, že neznáša domáce násilie, má problém s autoritami a svoje problémy v minulosti riešila alkoholom. Na konci siedmej série, keď vyjde na povrch priateľstvo medzi Sarou a Grissomom, ju unesú. Epizóda sa končí pohľadom na Saru, ako leží nehybne pod autom, ale ešte dýcha. Otvorený koniec? Kdeže! Predstaviteľka Sary Jorja Fox sa zatiaľ nedohodla s producentmi na výške svojho honoráru. No a tí si preto nechali zadné vrátka. Buď ju oživia, alebo pochovajú.
(Vieme, ako to skončilo,alebo nie?)

KTO HRÁ SARU Jorja Fox (39), bývalá modelka a súčasná vegetariánka, ktorá sa usiluje byť vegánkou, sa stala známou počas účinkovania v televíznych seriáloch Pohotovosť a Západné krídlo. Fox je hudobníčka a skladateľka, doma chová psa a dve mačky. Zaujíma sa o cestovanie, hrá na gitare.

Catherine Willows – špecialistka na krvavé škvrny. MILÁ KARIERISTKA

Catherine Willows, rozvedená matka dospievajúcej dcéry je šéfkou popoludňajšej zmeny. V mladosti Catherine pracovala ako exotická tanečnica a žila nezávislým životom. V jednom z barov sa zoznámila s detektívom Taderom, ktorý ju priviedol k záujmu o štúdium. Promovala z lekárskych vied, začala pracovať ako asistentka v laboratóriu, až sa prepracovala do elitného tímu C.S.I. Postava Catherine je založená na skutočnej kriminalistke Yolande McCrey.

KTO HRÁ CATHERINE
Marg Helgenberger (49) najväčší úspech zaznamenala ako protihráčka Julie Roberts vo filme Erin Brockovich. V súkromnom živote podporuje výskum rakoviny prsníka. Je vydatá a má jedného syna. Pôvodne chcela byť zdravotnou sestrou ako jej mama.

Warrick Brown – špecialista na zbrane a audiovizuálne efekty. AMBICIÓZNY SYMPAŤÁK

Warrick Brown svojho otca nikdy nevidel a matka ho odložila ako sedemročného u starej mamy. Warrick si veľmi skoro obľúbil kasína a nočný život veľkomesta. Pozná každý bar, každého jeho návštevníka a v podsvetí má veľa známych. Jeho posteľou prešlo mnoho žien, ale iba do jednej sa zaľúbil. Na Catherinino veľké sklamanie sa s ňou aj oženil.

KTO HRÁ WARRICKA
Gary Dourdan (41), zelenooký Afroameričan, rozvedený otec syna a dcéry. Hrá na gitare, klavíri, basovej gitare, bubnoch a saxofóne. Keď mal šesť rokov, jeho staršieho brata zavraždili na dovolenke na Haiti za dodnes nevyriešených okolností.

Nick Stokes – špecialista na analýzu vlákien a vlasov. ODVÁŽNY BOJOVNÍK

Nicholas Stokes pochádza z rodiny sudcu a právnika v Dallase. Po skončení texaskej univerzity pracoval na policajnom oddelení v Dallase v laboratóriu. Aj Nicholas skrýva tajomstvo. Ako deväťročného ho obťažovala pestúnka. Má rád paraglajding, skladá modely lietadiel a nenávidí arašidové maslo.

KTO HRÁ NICHOLASA
George Eads (40) sa najskôr živil ako predavač kopírok. Do L. A. prišiel na požičanom aute od otca a mohol na ňom jazdiť iba cez deň, pretože malo rozbité svetlá. Po úspechu v seriáli Savannah si kúpil nové auto. Žije v Santa Monice so svojím psom a venuje sa športu.

Jim Brass – detektív na oddelení vrážd. VÁŽENÝ DETEKTÍV

Kedysi do tímu patril aj kapitán Jim Brass, ktorý sa však nevedel stotožniť s metódami bežne používanými súdnymi znalcami, a preto bol prevelený na oddelenie vrážd. Ani Jackov život nie je bez komplikácií. Prenasleduje ho niekoľko démonov z minulosti – nezvládnuté manželstvo, zložitý vzťah s nevlastnou dcérou, a tiež jeho problémy s alkoholom.

KTO HRÁ BRASSA
Paul Guilfoyle (58) je ženatý otec jedného dieťaťa. Zahral si okrem iného aj v dvoch filmoch spolu s Harrisonom Fordom – Air Force One a Random Hearts.

Toto bol prvý článok, ktorý ma toto leto zaujal natoľko, že som sa definitívne do CSI zamilovala a rozhodla sa, že bude blog =). Pochádza z tohoročného júlového čísla časopisu Rebecca.

Katie xxx
P.S.:sorry za tú reklamu - nejde mi to vyhodiť z príspevku...

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

hezoučký....sem si početla=)))a ještě sem se tě chtěla zeptat jak to děláš s těma wallíkam že sou malí a když na ně kliknu tak sou pak velky???